Road Moview

 

Road Moview és un viatge "transtemporal" que uneix l'aparent realitat captada per Google amb ficcions extretes del passat cinematogràfic.

 

Es tracta d'un treball que pretén testimoniar un procés de descomposició d'un passat i present reversible de la imatge digital; una mutabilitat infinita d'allò que esdevé virtual i una recerca d'experiències estètiques que pantegin lectures obertes i certa humanitat a partir de la variabilitat de les coses.

 

La sèrie Road Moview està conformada de diversos remakes integrats en els platós que ens ofereix Google Street View. Aquests, són acompanyats d'un mapa de localitzacions cinematogràfiques de les quals s'hi generen diverses trames que afirmen un treball de postproducció i narratives amb certa dosi d'ironia sobre el desordre de l'imaginari col·lectiu.

 

És una ruta per carreteres que passen entre camps de píxels, on apareixen imatges guardades en el fons de la retina i, alhora, flueixen codificades sense destí per la geografia virtual esperant noves experiències.

 

                                                                                Ruben Torras.

 

 

 

Des de la seva introducció l’any 2008, Google Street View ha palesat la idea que Internet ofereix un doble accés visual a la realitat. Fins ara s’havia d’esbrinar la configuració dels espais públics visitant-los físicament, però amb aquesta nova eina d’experiència virtual, sense bellugar-se de davant de la pantalla de l’ordinador, es pot obtenir la mateixa informació.

 

Google Street View proporciona una percepció en diferit i de segona mà (o de segon ull) de qualsevol lloc transitable sobre el planeta. Els efectes que se’n deriven són molt pràctics per als usuaris i per aquest motiu Google Street View ha esdevingut tan popular com a sistema per localitzar adreces o per identificar racons concrets. Però també ha generat un nou territori de recerca conceptual i de creativitat i ha incentivat, així, nombrosos projectes d’artistes contemporanis: la disponibilitat i la contingència de les imatges obtingudes de la interfície genera una substància visual inèdita —la representació virtual de la realitat— que convida a ser bussejada críticament i plàsticament.

 

                                                                                           Joan Fontcuberta.